Borkészítés házilag

Bor készítés házilag

A házilag készített bor elkészítése nagyon összetett folyamat, amelynek több lépése van:

 1. Az alapanyag választása: Leggyakrabban szőlőt, de más gyümölcsöket, például almát, meggyet, szilvát is használhat.
 2. Fermentáció: A gyümölcsök érlelődnek és élesztő segítségével alkoholos fermentáció alakul ki, ami a bor alapját képezi.
 3. Összeállítás: Az alapanyagot összekeverik a szükséges hozzávalókkal, mint például a cukor, víz, savak, és egyéb adalékanyagok.
 4. Erjedés: A keveréket erjesztő edénybe öntik, és hagyják, hogy az erjedés folyamata megtörténjen.
 5. Szűrés: Az erjedési folyamat befejeztével a bort szűrik, hogy megszabaduljanak a maradékoktól.
 6. Palackozás: Végül a bort palackokba öntik, és hagyni kell, hogy a palackban tovább erjedjen.

Fontos megjegyezni, hogy a bor készítése házilag nagyon precíz és összetett folyamat, amelynek során számos dolognak jól kell működnie, hogy a végtermék minőségi legyen. Az alapanyag minősége, az erjedési folyamat és a tárolási körülmények is nagymértékben befolyásolják a végtermék minőségét.

Alapanyag választás

A házi bor készítése sokféle gyümölccsel lehetséges, beleértve a szőlőt, a cseresznyét, a meggyet, az eperét, a málnát és más gyümölcsöket. Az alkalmazott gyümölcs fajtája a végtermék ízét, illatát és színét befolyásolja.

A szőlő a leggyakrabban használt gyümölcs a bor készítésére, mert a szőlőcukor és a szőlősav ideális aránya biztosítja a jó minőségű bor készítését.

A cseresznye és a meggy a vörös bor készítésére használhatók, míg az eper és a málna a rosé bor készítésére alkalmasak. A gyümölcsök feldolgozása után a bor készítése hasonló folyamat, mint a szőlőből készült bor esetén.

A házi bor készítésekor a friss, egészséges és érett gyümölcsöket kell használni, amelyeknek magas a cukortartalmuk és a savtartalmuk. Az alkalmazott gyümölcsnek megfelelő mennyiségű tápanyagot és élesztőt kell tartalmaznia az erjedési folyamat sikeres lefolytatásához.

Erjedés

A bor erjedése a folyamat, amely során az élesztő gombák feldolgozzák a cukrot a borban, ami alkohol és gáz (CO2) képződéséhez vezet. Az erjedési folyamat két fázisra osztható: az alkoholos erjedés és az utóerjedés.

 1. Alkoholos erjedés: Az élesztő gombák a cukrot alkohollá és CO2-gázzá alakítják. Az alkoholszint a borban emelkedik, miközben a CO2 a borban eltávozik.
 2. Utóerjedés: Az alkoholos erjedés befejeződése után a borban maradt cukor további erjedése történik. Az erjedési folyamat során a bor színe, íze és illata változik, és a bor teljesen kiforr.

Fontos megjegyezni, hogy az erjedési folyamat körülményei (például a hőmérséklet, a tápanyagok jelenléte és az élesztő típusa) nagymértékben befolyásolják a végtermék minőségét. Az erjedés folyamatának jól kell működnie ahhoz, hogy a végtermék minőségi legyen, és az eredeti ízjegyeket megőrizze.

Bor tárolása

A bort legjobb üvegpalackban tárolni, mert az üveg nem vesz át illatokat és ízeket, és nem színezi be a bort, így a bor eredeti ízjegyei megőrződnek. Az üvegpalack tökéletesen hermetikusan zárható, ami megakadályozza a levegő behatolását a palackba, és ezzel elősegíti a bor tárolását.

Az üvegpalackok többféle méretben kaphatók, általában 375 ml-től 1,5 l-ig. A kisebb méretű palackok javasoltak, ha a bort hamarabb szeretnénk fogyasztani, míg a nagyobb méretű palackok jobbak, ha a bort hosszabb távra szeretnénk tárolni.

A bor tárolásának körülményei (például a hőmérséklet és a fény) is fontosak a bor minőségének megőrzése szempontjából. A borokat sötét, hűvös, száraz helyen kell tárolni, amelynek hőmérséklete általában 10 és 15 °C között van. A bort állandó hőmérsékleten és páratartalom mellett kell tárolni, hogy az íze és az illata megőrizze eredetiségét.

És íme egy egyszerű recept a házi bor készítésére szőlőből:

Hozzávalók:

 • 4,5 kg szőlő
 • 5 liter víz
 • 2,3 kg cukor
 • 1 csomag élesztő
 • 1 evőkanál citromsav

Elkészítés:

 1. Mossuk meg és távolítsuk el a szőlőhéjat, és tegyük a szőlőt egy nagy, steril edénybe.
 2. Adjuk hozzá a cukrot, és keverjük össze, hogy a cukor jól elkeveredjen a szőlővel.
 3. Adjuk hozzá az élesztőt és a citromsavat, és keverjük össze.
 4. Töltsük fel a keveréket vízzel, hogy a szőlő teljesen ellepje.
 5. Fedjük le a keveréket, és tegyük egy sötét, meleg helyre.
 6. Az erjedési folyamat 7-10 napig tart. A folyamat alatt folyamatosan figyeljük a keveréket, és ha a felszínén buborékfóliák jelennek meg, akkor a bor erjedése megkezdődött.
 7. Amikor az erjedési folyamat befejeződött, szűrjük le a bort, és öntsük üvegpalackokba.
 8. Tároljuk a palackokat sötét, hűvös helyen, és hagyjuk öregedni legalább 6 hónapig.

Ez a recept a szőlőből készült házi bor alapján készült, és más gyümölcsökből is hasonlóan lehet készíteni. Az erjedési idő és a cukor mennyisége a gyümölcsfajtától függ, így ezeket a receptet szükség esetén lehet módosítani.