Ribizlibor készítése

A ribizlibor általában egy vörösbor, amelynek íze a friss ribizli gyümölcs ízére emlékeztet. Az ízjegyei között szerepelnek a friss, édes-savanyú ribizli, a cseresznye, a szamóca és a bogyós gyümölcsök ízei. A ribizlibor alkoholtartalma általában 11-13% körül mozog.

A ribizlibor általában jól illik a grillázsos, húsos ételhez, valamint a sajtokhoz és a desszertekhez. De ugyanúgy fogyasztható egyedül is, főleg nyáron, hűvös helyen. A ribizlibor elkészítése sokféle lehet, attól függően, hogy milyen fajtájú ribizlit használsz, mennyi cukrot adagolsz, és mennyi időt hagysz az erjedésre. Az eredmény minden esetben egy finom, bogyós gyümölcsök ízét idéző bor lesz.

Itt van egy alaprecept a ribizlibor elkészítésére:

Hozzávalók:

 • 6-8 kg ribizli
 • 2,5 kg cukor
 • 1,5 liter víz
 • 15 g élesztő

Elkészítés:

 1. Mosd meg a ribizlit, majd távolítsd el a szárakat.
 2. Adj hozzá 2,5 kg cukrot és 1,5 liter vizet, és keverd el.
 3. Adj hozzá 15 g élesztőt, és keverd el.
 4. Tedd a keveréket egy sterilizált, nagy edénybe, és fedj le.
 5. Hagyd az edényt meleg helyen 2-3 hétig erjedni. Az erjedés alatt néha rázd meg az edényt, hogy az élesztő egyenletesen terjedjen el.
 6. Az erjedés után szűrd át a bort, és töltsd palackokba.
 7. Az érlelés időtartamától függően, hagyd a palackokat meleg helyen 2-12 hónapig érni.

Ez egy alaprecept, amelyet módosíthatsz a saját ízlésed szerint. A ribizli ízét és a bor édességét befolyásolhatod a cukor mennyiségének módosításával, vagy más gyümölcsök hozzáadásával. A ribizlibor elkészítése egy időigényes folyamat, de az eredmény egy finom, saját készítésű bor, amelyet élvezni fog mindenki.