Fügebor készítése

fügebor elkészítése

A fügebor egy édes, lágy bor, amelyet fügéből készítenek. A fügegyümölcsök édes, enyhén savanykás íze jellemzően kiegyensúlyozott, harmonikus bort eredményez, amelynek aromája fügés, gyümölcsös, néha vaníliás jegyeket mutat.
A fügebor színe sötétbarna, és a fügének megfelelően a bor is édesebb lehet, de vannak savanyúbb fajtái is. A fügebor általában vörösborokkal keverve készül, de a fehér borokból is lehet fügéből készíteni. A fügebor kiváló nedű a forró nyári nappalokon, és jól párosítható süteményekkel, desszertekkel, vagy grillezett ételekkel.

A fügebor elkészítése a következő lépésekkel történik:

 1. Szüretelés: A fügéknek szüretelni kell, amikor már éretten, édesen és megfelelően érlelődnek.
 2. Mosás és őrlési eljárás: A fügéket meg kell mosni, majd őrölni kell őket, hogy a hús és a magvak külön legyenek.
 3. Erjesztés: Az őrölt fügéből kinyert mustot erjeszteni kell, hogy bort kapjunk. Az erjesztés időtartama általában 2-3 hét, de az érlelés időtartama meghatározza a bor végleges ízét és textúráját.
 4. Szűrés: Az erjedt füge mustot szűrni kell, hogy eltávolítsák belőle a maradék szilárd anyagokat.
 5. Palackozás: A szűrt fügebor palackozni kell, hogy elkészüljön a végtermék. Az érlelési idő befolyásolja a bor ízét és textúráját.

Fontos megemlíteni, hogy a fügebor elkészítésekor fontos figyelni a higiéniára és a sterilizálási eljárásokra, hogy a bor minősége megfelelő legyen. A fügebor elkészítésének időtartama, és az elkészítési folyamat változó lehet attól függően, hogy milyen típusú fügebort szeretne elkészíteni.

Fügebor recept:

Hozzávalók:

 • 6-8 kg füge
 • 2,5 kg cukor
 • 1,5 liter víz
 • 15 g élesztő

Elkészítés:

 1. Mosd meg a fügéket, majd őrd őket össze.
 2. Adj hozzá 2,5 kg cukrot és 1,5 liter vizet, és keverd el.
 3. Adj hozzá 15 g élesztőt, és keverd el.
 4. Tedd a keveréket egy sterilizált, nagy edénybe, és fedj le.
 5. Hagyd az edényt meleg helyen 2-3 hétig erjedni. Az erjedés alatt néha rázd meg az edényt, hogy az élesztő egyenletesen terjedjen el.
 6. Az erjedés után szűrd át a bort, és töltsd palackokba.
 7. Az érlelés időtartamától függően, hagyd a palackokat meleg helyen 2-12 hónapig érni.

Ez egy alaprecept, amelyet módosíthatsz a saját ízlésed szerint. A füge ízét és a bor édességét befolyásolhatod a cukor mennyiségének módosításával, vagy más gyümölcsök hozzáadásával. A fügebor elkészítése egy időigényes folyamat, de az eredmény egy finom, saját készítésű bor, amelyet élvezni fog mindenki.

A fügebor készítése hosszú hagyományokra tekint vissza, és mára egyre népszerűbbé válik azok körében, akik érdeklődnek a házi készítésű borok iránt. A fügebor különleges ízvilággal rendelkezik, és könnyen elkészíthető akár otthon is.

A fügeborhoz szükséges összetevők, mint a friss füge, víz és élesztő egyszerűen beszerezhetők, és az elkészítése sem igényel különleges tudást. A szükséges eszközök, mint például az erjedőedények és a dugók is könnyen beszerezhetők webshopunkban.

Mikor érdemes fügét szüretelni?

A fügét érdemes akkor szüretelni, amikor teljesen érett és ízletes állapotban van. A füge érési ideje fajtától, éghajlattól és termőhelytől függően változhat, de általában nyár közepétől késő őszig terjed. Az érett fügének a következő jellemzői vannak:

 1. Szín: Az érett fügék színe általában élénk és intenzív. A fajtától függően lehetnek lila, zöld, fekete vagy barna színűek. Az éretlen füge gyakran világosabb és keményebb.
 2. Puhaság: Az érett füge könnyen összepréselhető a kézben, és a bőre enyhén megrepedezhet. Az éretlen füge általában kemény és rugalmas.
 3. Íz: Az érett füge édes, aromás és enyhén savanykás ízű. Az éretlen füge lehet keserű vagy száraz.
 4. Illat: Az érett füge kellemes, intenzív illatot áraszt. Ha az orrodhoz közelítve érzed az illatát, valószínűleg érett.

A fügék szüretelésekor hasznosak a következő tippek:

 • Használj kesztyűt, mivel a fügeknek gyakran ragacsos leve van.
 • Vágd le a fügét egy ollóval vagy kerti késsel, hogy ne sérüljön meg.
 • Gyűjtsd össze a fügéket egy kosárban vagy tartályban, hogy megőrizzék frissességüket.

Fajták szempontjából a füge számos változata létezik világszerte. Néhány népszerű fügefajta közé tartozik:

 1. Black Mission: Ezek a fügék sötétbarnák vagy feketék, édesek és ízletesek. Az egyik legelterjedtebb fajta.
 2. Brown Turkey: Közepes méretű füge, barna héjjal és enyhén édes ízzel.
 3. Celeste: Kis méretű, világosbarna fügék, amelyek édesebbek és kisebbek, mint sok más fajta.
 4. Calimyrna: Nagy méretű, sárgászöld füge, amely kissé édes, és kiválóan passzol más ételekhez.
 5. Kadota: Kis méretű, sötét lila fügék, amelyek finomak és édesek.
 6. Adriatic: Nagy, zöld vagy lila fügék, amelyek enyhén édesek és nagyon aromásak.

Az érett fügék kiválóan alkalmasak fügebor készítéséhez, és az ízük és aromájuk hozzájárul a bor gazdag és karakteres ízvilágához. A fügék érési idejének és fajtáinak ismerete segíthet abban, hogy a legjobb minőségű gyümölcsöket válaszd ki a bor készítéséhez.

fügebor elkészítése

Webáruházunkban széles választékban találhatók a legmagasabb minőségi standardoknak megfelelő fügebor készítéséhez szükséges eszközök. Minden termékünket a legnagyobb odafigyeléssel válogattuk össze, hogy garantáljuk a legjobb minőséget vásárlóink számára.

Ha szeretnéd kipróbálni a fügebor készítésének varázsát, nézz körül borkészítés termékaktegóriánkban, ahol széles választékban találhatók különféle borkészítési eszközök, mint például: szőlőprés, szőlő bogyózó, borszivattyú és egyéb borász kellékek, úgy mint: fokoló, demizson vagy akár dugózó, palackozó is.