Fügebor készítése

fügebor elkészítése

A fügebor egy édes, lágy bor, amelyet fügéből készítenek. A fügegyümölcsök édes, enyhén savanykás íze jellemzően kiegyensúlyozott, harmonikus bort eredményez, amelynek aromája fügés, gyümölcsös, néha vaníliás jegyeket mutat. A fügebor színe sötétbarna, és a fügének megfelelően a bor is édesebb lehet, de vannak savanyúbb fajtái is. A fügebor általában vörösborokkal keverve készül, de a fehér borokból is lehet fügéből készíteni. A fügebor kiváló nedű a forró nyári nappalokon, és jól párosítható süteményekkel, desszertekkel, vagy grillezett ételekkel.

A fügebor elkészítése a következő lépésekkel történik:

 1. Szüretelés: A fügéknek szüretelni kell, amikor már éretten, édesen és megfelelően érlelődnek.
 2. Mosás és őrlési eljárás: A fügéket meg kell mosni, majd őrölni kell őket, hogy a hús és a magvak külön legyenek.
 3. Erjesztés: Az őrölt fügéből kinyert mustot erjeszteni kell, hogy bort kapjunk. Az erjesztés időtartama általában 2-3 hét, de az érlelés időtartama meghatározza a bor végleges ízét és textúráját.
 4. Szűrés: Az erjedt füge mustot szűrni kell, hogy eltávolítsák belőle a maradék szilárd anyagokat.
 5. Palackozás: A szűrt fügebor palackozni kell, hogy elkészüljön a végtermék. Az érlelési idő befolyásolja a bor ízét és textúráját.

Fontos megemlíteni, hogy a fügebor elkészítésekor fontos figyelni a higiéniára és a sterilizálási eljárásokra, hogy a bor minősége megfelelő legyen. A fügebor elkészítésének időtartama, és az elkészítési folyamat változó lehet attól függően, hogy milyen típusú fügebort szeretne elkészíteni.

Fügebor recept:

Hozzávalók:

 • 6-8 kg füge
 • 2,5 kg cukor
 • 1,5 liter víz
 • 15 g élesztő

Elkészítés:

 1. Mosd meg a fügéket, majd őrd őket össze.
 2. Adj hozzá 2,5 kg cukrot és 1,5 liter vizet, és keverd el.
 3. Adj hozzá 15 g élesztőt, és keverd el.
 4. Tedd a keveréket egy sterilizált, nagy edénybe, és fedj le.
 5. Hagyd az edényt meleg helyen 2-3 hétig erjedni. Az erjedés alatt néha rázd meg az edényt, hogy az élesztő egyenletesen terjedjen el.
 6. Az erjedés után szűrd át a bort, és töltsd palackokba.
 7. Az érlelés időtartamától függően, hagyd a palackokat meleg helyen 2-12 hónapig érni.

Ez egy alaprecept, amelyet módosíthatsz a saját ízlésed szerint. A füge ízét és a bor édességét befolyásolhatod a cukor mennyiségének módosításával, vagy más gyümölcsök hozzáadásával. A fügebor elkészítése egy időigényes folyamat, de az eredmény egy finom, saját készítésű bor, amelyet élvezni fog mindenki.